řepa

  • BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ

    Foto: Alena Hrbková

    BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ

    4 porce / bez lepku

    250 g uvařené cizrny (nebo 1 plechovka sterilované biocizrny)
    2 bio hovězí bujóny nebo silný hovězí vývar z biomasa a kostí
    2 lžíce přepuštěného másla (tzv. ghíčka)
    1 bio cibule
    4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
    300 g bílého bio zelí, nakrájeného na větší nudličky
    500 g syrové červené bio řepy, nakrájené na kostky (velikost příjemná do pusy)
    1 bio mrkev (cca 50–100 g), nakrájená na stejné kostky jako řepa
    2 lžičky soli

    Bio koření:
    3 ks bobkového listu
    5 kuliček nového koření
    1 lžíce umeocta

    na dochucení:
    sůl, pepř
    listy z řepy
    vlašské ořechy
    zakysaná smetana (dle chuti a výživových preferencí)

    POSTUP

    1/ Cizrnu namočte přes noc do vody (na čtvrt kila vařené budete potřebovat cca 100 g cizrny v suchém stavu, ale ideální je uvařit najednou větší množství).

    2/ Druhý den namáčecí vodu slijte, zalijte novou a uvařte do měkka. Já vařím cizrnu jedině v tlakovém hrnci cca 40 minut a má pak máslovou konzistenci. V normálním hrnci to trvá mnohem déle a cizrna není tak jemná.  Nemáte-li čas, připravte si sterilovanou cizrnu.

    3/ Očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Na přepuštěném másle orestujte větší kusy cibule, plátky česneku, zelí, řepy, mrkve, osolte a přidejte koření. Za občasného promíchání chvíli opékejte.

    4/ Zalijte 1,5 litrem horké vody nebo silného hovězího vývaru. Pokud vývar nemáte a nestíháte, přidejte hovězí bujóny v biokvalitě a vařte cca 15 minut.

    5/ Poté přidejte uvařenou cizrnu a 5 minut společně provařte. Výslednou chuť dotáhnete umeoctem, solí a pepřem, popřípadě lžičkou zakysané smetany. A až budete polévku vařit na jaře či v létě, přidejte mladé lístky červené řepy.

    Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz